6 Música i Ball

Música i Ball per a gegants


D'ençà del moment de la represa del món geganter s'ha treballat molt en els camps de la música i el ball per gegants. Des d'un primer moment hi havia la preocupació que la creixent gernació de grallers, a més de sonar, ho fessin bé, així com restituir als gegants una de les seves funcions primordials: el ball. No ens referim a les evolucions mig de pas i mig de dansa de les desfilades, ni tampoc als balls fets amb més o menys traça però a criteri del geganter. Ens referim a aquells balls que es fan en un moment ritual de la festa en que els gegants en són els màxims protagonistes. Podríem definir que: ballar gegants és executar una dansa de manera coordinada entre un, dos o més gegants, seguint unes evolucions preestablertes, que anomenarem coreografia, creades expressament per la peça musical que s'interpreta.

Hem dit que el món geganter ha canviat molt en els darrers anys, però el sentit dels gegants no ha canviat, com tampoc ha canviat la seva funció més popular. Si alguna cosa els gegants feien abans i segueixen fent ara, és ballar, seguint el fil conductor de la seva utilitat històrica.

Tampoc seveix qualsevol música per ballar gegants i tampoc pot ser interpretada a gust dels músics i prou, cal que les músiques siguin adients per a ser ballades amb els gegants, així com la qualitat d'interpretació de les mateixes també ha ser un element primordial de l'entorn del gegant. Tot sovint oblidem el paper dels músics, de segur que ens n'adonem més quan sonen malament que quan formen una part còmplice amb aquella simbiosi gegant-geganter. El gegant sense el geganter no es mou, però quan ho fa ben acompanyat musicalment, s'omple de vida.

Aquests balls de gegants, fets a mida, guanyen en espectacularitat i beneficien al món geganter i, sobretot al públic en general. No hem d'oblidar que quan uns gegants executen una peça a la plaça, els geganters ho estan fent per a ells mateixos, però principalment ho fan en honor de tota la gent allí reunida.

La proliferació de música idònea, ben interpretada i la de balls acurats, tant d'elaboració com d'execució, ha fet que poblacions on els gegants es limitaven a evolucionar i eren solament un complement de la festa, tinguin un paper protagonista dins mateix del ritual i així, acompleixen la seva funció de representativitat i d'identitat.
És llavors, en el marc adequat de la festa i en el moment de més protagonisme dels gegants quan es pot produir aquella simbiosi entre el gegant i el geganter, aconseguint gairebé la perfecció en el ball i en conseqüència, el segur reconeixement del col.lectiu al que representen. Ballar a la plaça és quelcom més que un instant qualsevol de la festa, ja que si el ball és dansa i ballar és art, el ball a la plaça és espectacle.
/