FLEXI_CREATE_PDF FLEXI_EMAIL FLEXI_PRINT

Monistrol de Montserrat - Gegants de Viserta

 • Adreça social
  C. Julià Fuchs 31
 • Codi Postal
  08691
 • Població
  Monistrol de Montserrat
 • Comarca
  Bages
 • Provincia
  Barcelona
 • Telèfon
  938 350 313
 • Email
  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
 • Persona de contacte
  Mª Dolors Banqué Torras
 • Data creació
  Dècada de 1980
 • Número de membres
  33
l_monistrolmontserrat_viserta-importantalleidaLa tradició gegantera a Monistrol de Montserrat, i més concretament al carrer Viserta es remunta (segons fonts orals) a fa més de cent anys. Durant molts anys les famílies d'aquest carrer han explicat als seus fills diverses anècdotes amb els gegants com a protagonistes, algunes d'elles que els fan víctimes d'un atac durant les guerres carlines ens fan creure que de gegants ja en tenia aquest carrer abans de 1860. Uns gegants possiblement molt rudimentaris, ja que els feien els propis veïns amb materials molt casolans com carotes, cabelleres postisses o màrfegues d'entre altres coses. Aquests gegants es feien per tal de fer més lluïdes les diverses "passades" que feia la gent del carrer Viserta per desplaçar-se al so d'una orquestra fins a l'Església per assistir als diversos Oficis religiosos que es celebraven el dimarts de la capvuitada de Corpus Christi, que era el marc en el que es celebraven les festes del carrer Viserta.

L'any 1913, cansats d'aquells gegants rònecs que servien més d'espantall que pel lluïment de la festa, es decidí adquirir al taller barceloní "El Ingenio" un parell de testes de gegant les quals es van pagar a subscripció popular entre els veïns del carrer al preu total de 250 pessetes. Mancats de diners per a comprar els cossos, aquests es feren de vímet a Cal Cisteller, per a les mans s'empraren uns guants i els vestits es confeccionaren a Cal Sucre. Així doncs el dia 16 de juny de 1914 s'estrenaren els gegants davant l'espectació dels veïns i de tot Monistrol.

La festa es seguí celebrant fins la guerra civil, acabada aquesta es decidí reempendre la celebració traslladant-la al primer diumenge de juliol. Arribats els anys 50 del segle XX, i degut al mal estat en el que es conservaven els gegants, ja que es guardaven desmuntats i repartits entre les cases dels veïns, es decidí desfer-se de la parella de gegants i comprar-ne una de nova. En arribar al La tradició gegantera a Monistrol de Montserrat, i més concretament al carrer Viserta es remunta (segons fonts orals) a fa més de cent anys. Durant molts anys les famílies d'aquest carrer han explicat als seus fills diverses anècdotes amb els gegants com a protagonistes, algunes d'elles que els fan víctimes d'un atac durant les guerres carlines ens fan creure que de gegants ja en tenia aquest carrer abans de 1860. Uns gegants possiblement molt rudimentaris, ja que els feien els propis veïns amb materials molt casolans com carotes, cabelleres postisses o màrfegues d'entre altres coses. Aquests gegants es feien per tal de fer més lluïdes les diverses "passades" que feia la gent del carrer Viserta per desplaçar-se al so d'una orquestra fins a l'Església per assistir als diversos Oficis religiosos que es celebraven el dimarts de la capvuitada de Corpus Christi, que era el marc en el que es celebraven les festes del carrer Viserta.

L'any 1913, cansats d'aquells gegants rònecs que servien més d'espantall que pel lluïment de la festa, es decidí adquirir al taller barceloní "El Ingenio" un parell de testes de gegant les quals es van pagar a subscripció popular entre els veïns del carrer al preu total de 250 pessetes. Mancats de diners per a comprar els cossos, aquests es feren de vímet a Cal Cisteller, per a les mans s'empraren uns guants i els vestits es confeccionaren a Cal Sucre. Així doncs el dia 16 de juny de 1914 s'estrenaren els gegants davant l'espectació dels veïns i de tot Monistrol.

La festa es seguí celebrant fins la guerra civil, acabada aquesta es decidí reempendre la celebració traslladant-la al primer diumenge de juliol. Arribats els anys 50 del segle XX, i degut al mal estat en el que es conservaven els gegants, ja que es guardaven desmuntats i repartits entre les cases dels veïns, es decidí desfer-se de la parella de gegants i comprar-ne una de nova. En arribar al taller que els va veure néixer i a iniciativa del mateix artista s'aprovà la restauració del cap del gegant i la construcció d'un de nou per la seva parella, però en veure que aquest nou cap era de faccions massa jovenívoles per l'arrufat gegant es decidí restaurar també la geganta vella adquirint tanmateix la nova. Així, el duet que formaven "el Vell i la Vella", noms amb els quals anomenava la gent del carrer Viserta als gegants, es transformà en un tercet amb l'incorporació de la nova geganta que passà a anomenar-se "la Jove".

Entrada la dècada de 1980, els gegants de Viserta comencen a sortir fora del seu carrer per a visitar altres poblacions de Catalunya formant-se així la Colla de Geganters de Viserta la qual avui dia té cura de la conservació d'aquests elements festius. En aquelles dates s'aprovà enmig d'una reunió veïnal els noms actuals dels gegants, Ramir i Constança pel Vell i la Vella, i Diana per la Jove.

Durant la dècada de 1990 s'afegiren a l'imatgeria del carrer tres gegantons manotes, el Siscu "el Biscu" (un antic cabeçut del carrer Manresa), i els gegantons Tinet i Tinot.

L'any 1994, en motiu del 80è aniversari dels gegants la Generalitat de Catalunya otorgà al Ramir i la Constança unes medalles commemoratives de l'esdeveniment.

L'any 1998 a fi de conservar i preservar el bon manteniment dels gegants vells s'estrenà una rèplica de la parella, que igual que s'havia fet amb els antics es pagà amb aportacions dels veïns. La realització de la rèplica va ser feta de mans del cardoní Antoni Mujal.

L'any 2000 s'estrenà el gegant Quim, homenatge fet a Joaquín Espinosa, veí del carrer i antic Cap de Colla, que fou l'ànima de la festa del carrer durant molts anys i tingué cura de la bona conservació dels gegants i la seva tradició.

Ramir (Gegant) Constança (Geganta) Diana (Geganta) Ramir (Gegent/rèplica) Constança (Geganta/rèplica)
 icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica
Quim (Gegant) Siscu "El Bisco" (Gegantó) Tinet (Gegantó) Tinot (Gegantó)
icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica

 • Actuacions històriques més importants
  1982 - I Trobada Internacional de Gegants (Matadepera)
  1988 - Estrena d'en Treball i na Cultura gegants de l'ACGC (Montserrat)
  1992 - II Trobada Internacional de Gegants (Matadepera)
  2002 - Rècord Guiness de Gegants (Solsona)
  2007 - Proclamació de Santa Maria de Montserrat com a Patrona de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat (Montserrat)    
 • Trobades i actuacions periòdiques
  Corpus Christi, Festes del carrer Viserta, Fira de la Coca i el Mató
 • Categories
/