FLEXI_CREATE_PDF FLEXI_EMAIL FLEXI_PRINT

Navàs - Colla Gegantera Navàs

  • Adreça social
    C. Migdia 24
  • Codi Postal
    08670
  • Població
    Navàs
  • Comarca
    Bages
  • Provincia
    Barcelona
  • Telèfon
    690 113 354
  • Email
    Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
  • Persona de contacte
    Llorenç Castanyer Soler
  • Data creació
    1967
  • Número de membres
    30

l_navas-castellers--investidura-tai-002Des de fa aproximadament 45 anys, Navàs té gegants al poble. Primer es van comprar els gegants pubills, el Jordi i la Montserrat, els quals van néixer gràcies a la iniciativa impulsada pels pubills del poble, en total uns 120 navassencs. Gràcies a les aportacions econòmiques dels pubills i de l'Ajuntament de Navàs, es van poder pagar les 50.000 pessetes que valien els gegants i es van poder estrenar el 28 d'agost de 1966 amb motiu de la Festa Major. Més tard, el 1982, es van comprar dos gegants més, el Genís i l'Eulàlia, que representen els pares dels pubills. Actualment, una trentena de joves s'encarreguen dels gegants, sempre per fer-ne un ús al servei del poble, així com afegir-se a les festes més destacades com ara la Fira de Primavera i la Festa Major. A més, els gegants participen a festes o trobades geganteres d'altres pobles per representar Navàs.

Genís (Gegant)  
Eulàlia (Geganta)  
Jordi (Gegant)  
Montserrat (Geganta)
icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica
  • Actuacions històriques més importants
    El Ball de gegants de Navàs va ser estrenat l'any 1966 a la plaça de l'Ajuntament, amb motiu de l'estrena dels gegants pubills i de la Festa Major. El compositor d'aquest ball va ser el senyor Josep Maria Castella, que a més a més, va composar el Ball de Cascavells i el Ball de Nans. Castella tenia clar que l'esperit de país havia de quedar més palès que en la música dels nans. Els gegants representaven la part més noble d'aquest sentiment de pertinença, eren l'enaltiment suprem de les aspiracions d'un poble. Com sempre, això calia expressar-ho de forma molt subtil i, evidentment, sense verbalitzar-ho en cap moment. La dansa té una primera part més lleugera i alegre en la que els gegants ballen amb el poble, la seva gent, representada pels nans que participen en aquesta part de la dansa; la música pren després un caire radicalment diferent. La part central de la partitura agafa un tó molt solemne i cerimoniós, gairebé un himne. És l'eix vertebral de la peça, que condensa tot l'orgull de sentir-se catalans i que vol ser el punt àlgid de l'acte. En principi aquest ball només havia de ser ballat pels Gegants Pubills, en Jordi i la Montserrat, però per la Festa Major de 1982, aquest ball també va ser dansat per l'altre parella de gegants, estrenada pel 50è aniversari de la Fira de Primavera, celebrada al mateix any. Així dons, a partir d'aquell moment el ball és realitzat per dues parelles de Gegants. La coreogradia d'aquest ball, representat únicament el diumenge deFesta Major, és molt senzill: es tracta de simbolitzar un festeig entre les dues parelles, és a dir, cada gegant vol conquerir la seva geganta. Quan s'estrenaren els nous gegants, el Genís i l'Eulàlia, el músic Josep Maria Conangla, va composar i harmonitzar un nou ball de gegants. Aquest, només va ser ballat i interpretat un cop.
  • Trobades i actuacions periòdiques
    Trobada de gegants per Fira de primavera
  • Categories
/