FLEXI_PRINT

Navarcles - Colla de Geganters i Grallers de Navarcles

Navarcles - Colla de Geganters i Grallers de Navarcles
Navarcles - Colla de Geganters i Grallers de Navarcles
Navarcles - Colla de Geganters i Grallers de Navarcles
Navarcles - Colla de Geganters i Grallers de Navarcles
Navarcles - Colla de Geganters i Grallers de Navarcles
  • Adreça social
    Diputació 18
  • Codi Postal
    08270
  • Població
    Navarcles
  • Comarca
    Bages
  • Provincia
    Barcelona
  • Telèfon
    938 310 328
    938 276 017
  • Email
    Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
  • Persona de contacte
    Amador Codina
    Josep Roda
  • Data creació
    15 agost de 1981
  • Número de membres
    35

l_navarcles-19970216-navarcles-trobada10La colla dels geganters i grallers de Navarcles va crear-se al 1.981, amb la donació per part de l’associació navarclina Aplec de Sant Jordi de la geganta Maria, que representa una dona teixidora, en honor a la indústria tèxtil del poble.
Un any després, l'ajuntament va donar el gegant Tinet, que representa un pagès que va a la verema.
Els noms dels dos gegants van ser decidits pel poble, i són els dels patrons del poble, en Tinet, que és el diminutiu de Valentí, la Maria. Tots dos gegants van ser construïts pel mestre solsoní Manel Casserres.
Al 1.997, en motiu del 15é aniversari de la colla, va construir-se el gegantó Claudi per en Toni Mujal de Cardona. El gegantó representa el primer fotògraf que va haver-hi a Navarcles. Aquest personatge va ser escollit per la colla de geganters. La inauguració es va fer el 13 d’agost, dins dels actes de la festa major d’estiu.

La primera trobada es va celebrar a l’agost del 1.982, amb la inauguració del gegant Tinet. La colla va comptar com a padrins amb els gegants de Sallent i Avinyó.
Els nostres gegants també han apadrinat a altres gegants, com són:
. Vilassar de Dalt (Maresme)
. Pont de Vilomara (Bages)
. Sant Fruitós de Bages (Bages)
. Súria - Poble Vell

El primer cap de colla va ser en Antonio Hernández. Posteriorment el va succeir en Lluís Domene, i finament els actuals caps de colla, en Josep Roda i en Amador Codina.

Des de 1.982 s’ha organitzat anualment la trobada de gegants de Navarcles. Inicialment es celebrava per la festa major d’estiu, a l’agost, però posteriorment es va modificar la data al febrer, per la festa major d’hivern.

Com una de les entitats importants de Navarcles, ens agrada participar sempre que podem en les activitats que es celebren al poble durant l’any.

La nostra colla està formada per un grup de gent molt diversa, tant pel que fa a edat com a procedència. Segurament aquest és un dels motius que fa que la colla tingui tanta empenta i vitalitat, ja que combina la veterania amb la joventut, i agafa la rauxa de la gent de Navarcles i els nous vinguts, ja siguin d’altres pobles de la comarca i de fora Catalunya.

Tinet (Gegant)   
Maria (Geganta)  
Claudi (Gegantó)   
Boig (Gegant)  
Tinet (Gegant/rèplica)
icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica