FLEXI_PRINT

Sant Feliu de Llobregat - Colla de Geganters i Geganteres de l'Agrupació Cultural Folklòrica

  • Adreça social
    Jaume Ribas 6 2on 2a
  • Codi Postal
    08980
  • Població
    Sant Feliu de Llobregat
  • Comarca
    Baix Llobregat
  • Provincia
    Barcelona
  • Telèfon
    936 852 770
    655 925 488
  • Email
    Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
  • Persona de contacte
    Xavier Cerdán Puertas
  • Data creació
    1989
  • Número de membres
    60

gegantsACFEls orígens dels nostres gegants ens duen a al representació per part de l’esbart Sant Feliu, del Ball de La Patum de Berga (Maig de 1.988).
La idea original d’aquest ball va sorgir d’en Manel Carpi ciutadà de Sant Feliu de Llobregat i aleshores membre del nostre esbart.
Tal com a Berga, la representació del ball de la Patum, té un ball de Gegants i és per això que l’ACF va fer crear les dues parelles de gegants que actualment té la nostra entitat.
Un cop finalitzada aquesta representació del Ball de la Patum, l’ACF es va trobar amb dues parelles de gegants. Aleshores va ser el moment de crear i formar la Colla de Geganters de l’ACF que actualment perdura (Maig de 1.989).
Els inicis dels nostres gegantons són ben diferents. Primerament l’ACF va crear un gegantó anomenat En Banyetes, que originalment presidia els correfocs de la nostra ciu¬tat, que s’organitzen coincidint amb el marc de les Festes de Tardor. Aquest personatge conegut per tots els infants de la nostra ciutat és reconegut com el malvat Banyetes, ja que s ‘apoderà de l’anell del nostre poble.
La Rebanyuda, l’altre gegantó de la nostra entitat, va ser creada més tard com companya d’en Banyetes.
En el any 2005 s’han incorporat dos nous gegantons en “Correfoguera i Picatrons” que els porten el nens petits de la colla.
En el any 2006 s´ha incorporat un altre gegantó en “Gegantonet” que son portats per una desena de nens petits i amb els seus tabals.
Els nostres gegants i gegantons:
En Jordi i la Montserrat, duen els noms dels patrons de Catalunya i representen una parella de ciutadans nobles de la nostra ciutat.
El seu vestuari és típic de la classe benestant catalana.
En Llorenç i la Laia, duen dos noms ben típics de la nostra ciutat. Llorenç és el nom del nostre patró i conta la llegenda que anys enrere hi havia un mossèn que posava Laia de segon nom a totes les nenes del nostra ciutat.
Aquesta parella representen el poble rural de Sant Feliu de Llobregat amb el vestua¬ri típic del Ball de la Soca, ball recuperat de la nostra ciutat antigament ballat a l’aplec de la Salut.
Els nostres Gegants van ser batejats el 12 de maig de 1989 i apadrinats pels ge¬gants de la Ciutat En Guillem i la Violant a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat.
En Banyetes i la Rebanyuda són els dos gegantons ferotges i malvats de la nostra ciutat. Representen el poder del foc i de la ira, però actualment són dos personatges molt arrelats tradicionalment a Sant Feliu i molt estimats per tots els infants.
També dissenyats per en Manel Carpi i Josep Cardona i construïts per en Josep Cardona.
En Correfoguera i Picatrons són els dos dimonis que acompanyen en Banyetes i la Rebanyuda.
En Gegantonet es un llenyater que viu als boscos de la Vall de Sant Feliu en una cabana una mica mes amunt de l’ermita de Salut. La seva feina no només consisteix a talar arbres, sinó que es dedica a tenir cura de la muntanya perquè hi puguin continuar vivint els animals. El que mes feina el porta és netejar el bosc.

Jordi (gegant) Montserrat (Geganta) Llorenç (Gegant) Laia (Geganta) Banyetes (Gegantó) Rebanyuda (Gegantó) Picatrons (Gegantó) Correfoguera (Gegantó) Tonet (Gegantó) Fada Natura (Gegantó)
icona_fitxa_tecnica