FLEXI_PRINT

Sant Vicenç dels Horts - Geganters i Grallers de Sant Vicenç dels Horts

Sant Vicenç dels Horts - Geganters i Grallers de Sant Vicenç...
Sant Vicenç dels Horts - Geganters i Grallers de Sant Vicenç...
Sant Vicenç dels Horts - Geganters i Grallers de Sant Vicenç...
Sant Vicenç dels Horts - Geganters i Grallers de Sant Vicenç...
Sant Vicenç dels Horts - Geganters i Grallers de Sant Vicenç...
  • Adreça social
    C. Jacint Verdaguer 144 Baixos
  • Codi Postal
    08620
  • Població
    Sant Vicenç dels Horts
  • Comarca
    Baix Llobregat
  • Provincia
    Barcelona
  • Telèfon
    936 560 172
    606 984 291
    699 006 536
  • Email
    Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
    Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
  • Persona de contacte
    Joaquin López López
  • Data creació
    2 agost de 1988
  • Número de membres
    35

VICENÇ I COLOMA

l_santvicenchorts-dsc06146La desfilada de gegants i capgrossos en cercavila és una tradició popular arrelada des d’antuvi. Per contagiar el sentiment lúdic als veïns, amb motiu de les festes majors, o bé per acompanyar els portadors del pal•li, a la processó del Corpus, la presència de gegants i capgrossos era una constant a les festivitats grosses. Malgrat l’arrelament del costum, Sant Vicenç dels Horts no posseí una comparsa fins a l’any 1964.
En aquell moment, la idea de comprar les figures sorgí després de descartar la possibilitat de col•locar un monument en alguna plaça o descobrir una làpida en commemoració dels actes que es volien celebrar.
L’any 1964, el règim franquista commemorava els XXV Anys de Pau a Espanya. En l’àmbit local, la data coincidia amb el IV Centenari de l’Acte Sacramental de la Setmana Santa.
El dia 8 d’abril, l’Ajuntament acordava una partida de 50.000 pessetes i obria una subscripció popular per a la compra d’una parella de gegants i una comparsa de deu capgrossos. Aquell mateix mes, la fàbrica El Ingenio, de Barcelona, rebia la comanda per fabricar-los i idear-ne les disfresses respectives. L’estrena de la primera comparsa vicentina esdevingué el dia 1 de maig de 1964. Vicenç i Coloma foren els noms amb què es varen batejar els gegants.

Els gegants es confeccionaren amb cartó pedra i un reforçament interior de fusta. Des del maluc fins a terra eren una estructura de fusta amb coixins de buata i vellut per facilitar el transport dels portadors. Les perruques eren de cabell natural, igual que el pèl de la barba del gegant. Totes dues figures lluïen una corona de metall amb detalls de pedreria. Les decoracions foren fetes amb pintura a l’oli. L’escut de Sant Vicenç fou brodat al pit, damunt les túniques de la tela de tapisseria. Els mantons eren d’un vellut tou, amb capellina i una ornamentació metàl•lica. El rei duia espasa i la reina un ram de clavells artificials. Tenien una alçada de tres metres i mig. Pel que fa als capgrossos, els varen acompanyar de quimonos de cretona de diferents colors i dibuixos.
Els capgrossos i els gegants intervingueren en diferents èpoques i de manera puntual. Compartint carrers amb la custòdia i el tàlem, la seva presència acabà per ser considerada com a no representativa de la festa.
L’any 1976, Josep Esteve i Solei i Gumersindo Nuño De la Torre van demanar a l’Ajuntament fer-se càrrec dels gegants, que amb el pas del temps estaven una mica deteriorats. Els van traslladar a casa de la Teresina Baqués Ollé. Un cop allà van posar-s’hi entre els tres, la Montserrat Ferrés i el Joan Pastor, i confeccionaren roba nova i restauraren els gegants i els capgrossos.
En finalitzar la restauració, van demanar permís a l’Ajuntament per sortir el mateix any a la Festa del Corpus (tradicional en aquells anys i primera sortida amb indicis d’una colla). L’Ajuntament els va donar el permís, però no els donava suport econòmic.
Tot i no comptar amb el suport de l’Ajuntament, ells no desistien, sortien a altres poblacions amb gegants i capgrossos i durant les cercaviles els capgrossos anaven recollint diners per poder fer altres sortides. En el poble posaven els gegants a l’entrada de la casa de la Teresina Baqués i la gent, en passar, els veia i s’aturaven amb els nens.
Tot això va continuar així fins que amb l’arribada dels ajuntaments democràtics se’ls va donar el suport econòmic i se’ls pagaren les despeses de la banda de músics a les sortides de les festes majors, el Carnestoltes i el Corpus.
El 1981, veient que l’Ajuntament donava suport als gegants, van decidir traslladar-los a l’Ajuntament. A partir d’aquí va haver-hi gent que es va agregar al grup, fet que van aprofitar el Josep Esteve i el Gumersindo Nuño per deixar el grup una vegada estava garantit el seu relleu.
El 2 d’agost de 1988, aquest grup d’amics es va constituir formalment com a Colla de Geganters de Sant Vicenç dels Horts, els components de la qual eren:  
•    Cap de colla: Justino Creixell Mitjans
•    Sotscap de colla: Ramón Amarós Rosendo
•    Secretaria: Maria Teresa Montserrat Llevot
•    Tresorer: Carles Esteve Coll
•    Vocal 1: Joan Ginestet Borrell
•    Vocal 2: Josefa Morente Montenegro
•    Vocal 3: Manoli Pozo Bustamante
•    Vocal 4: Joan Meca Garcia.
Paral•lelament, els fills del components de la Colla començaven a formar una colla de grallers amb instruments cedits per l’Ajuntament.
El grup va anar creixent i va passar a ser cap de colla el Carles Esteve, època en la qual va anar agafant cos la colla de grallers de la mà de la Rosa Sinyol i el Francesc Camps.

El any 1997 es va tornar a canviar el cap de colla i va passar a ser Pedro Soneira. A partir d’aquí la Colla va anar avançant i es van apuntar geganters i grallers principiants. En el any 2000 per problemes de salut del Cap de Colla es va decidir a canviar i es va passar el càrrec a Joaquin López López. Al poc temps es va assabentar la colla de que la responsable de les gralles i algunes seguidores es dedicaven anar fent “bolos” cobrant a esquitllentes de la colla. La idea del nou cap de colla és que grallers, geganters i timbalers anessin tots a una. D’aquesta manera ella mateixa es va provocar la seva pròpia expulsió comunicant-li a l’Ajuntament.
Després de tota aquesta neteja la colla es va començar a unir-se i a tenir un solera. Així doncs amb el temps la colla tenia nou reptes i ganes de fer coses.
Passat un cert temps els Gegants de Sant Vicenç necessitaven noves reformes i és així que el 19 de febrer del 2001 els gegants varen estrenar noves vestimentes seguint les pautes dels antics tratges. Les perruques es varen estrenar el 23 de Juliol de 2005. A principis de Febrer varem portar els Gegants a fer una restauració completa per l’estat en que es trobaven i el 23 d’abril de 2007 els gegants varen sortir per primer cop restaurats per el restaurador Jordi Grau.
Història de la Roseta:
Va néixer i va ser batejada a Sant Vicenç dels Horts el mes de Juliol l’any 1996. Els padrins són l’Andreu de Sant Andreu de la Barca i Roser Geganta de Sant Climent del Llobregat.La Roseta era una gegantona petita i eixerida, que representava una pagesa tant alegre que quan anava a l’hort a buscar tomàquets i pebrots, sempre hi anava acompanyada d’una gralla, de la qual en sortia una dolça melodia.
El seu vestuari estava format per una camisa blau-cel, una faldilla estampada de color marró i un davantal negre.
Després de nou anys i gràcies a la inspiració dels joves de la colla, torna a fer la seva reaparició amb uns canvis de vestuari, estètica i representació.
Passa de ser una noia que anava a l’hort a collir tomàquets i pebrots, a ser una més de la societat jove actual.
El vestuari d’ara està format per una camisa de color groc amb l’escut de Sant Vicenç dels Horts amb una faldilla blau-marí, que són els colors de la colla. A part li hem posat cabells naturals i un pearcing al nas.
Els seu pes és de 21 kg i la seva alçada és de 2,60 metres. A una mà hi porta la gralla i a l’altre una partitura, representant els grallers que acompanyen els gegants de Sant Vicenç dels Horts.
Tots aquest canvis han sigut gràcies a:
5 persones en especial de la colla que han treballat ens els seus moments de lleure. Començant amb la Paqui Capellades que va canviar tota l’estètica de la gegantona, seguidament i voluntàriament van col•laborar ajudant, Rubèn Vela, el Carles Esteve, el Joaquin López i Mari Guiménez.

23, 24, 25 de maig de 2008, Ciutat Gegantera Sant Vicenç dels Horts

Trobada del Baix Llobregat 2009
L’any 1997 es va fer la primera festa del Baix, a Castellar de N’hug, on per primera vegada es va fer el ball amb els gegants i es va tocar la seva peça. Aquesta peça la va compondre el Marcel Caselles i el ball el va coreografiar l’Ignasi. Els primers anys, les filles de l’Ignasi van estar tocant la peça. Després es van llogar grups de músics professionals fins a l’any 2005, en què el Rubèn Vela Ferrés, amb el permís de l’Ajuntament i de la Colla, va proposar a l’agrupació del Baix d’ensenyar a qualsevol graller del Baix la peça del Baix Llobregat per tocar-la l’any 2007 i així estalviar els diners del lloguer i fer participar també els grallers del Baix Llobregat. El 22 de setembre de 2006, el president de l’agrupació li va comentar al Rubèn si es veia capaç de tocar la peça amb altres components per a aquest any. Això vol dir que l’havien de preparar en un mes i mig. Ens varem reunir tots els músics de la Colla per proposar-ho. Es va proposar qui es veia en cor de preparar-la en aquest temps. De tots aquest van sortir per voluntat pròpia: Rubèn Vela, Xavi Baqués, Núria Garcia i Andrea Vives. Això significava un gran compromís i el fet que per primer cop una colla de la federació del Baix tocaria la peça per primera vegada. La responsabilitat més forta que van tenir va ser en donar nom a Sant Vicenç dels Horts i així fer pujar un gran esglaó a la colla.
El passat 22 d’octubre de 2009 el nostre gegant Vicenç va ser proclamat l’Hereu del Baix, portan així el simblomisme de tota la comarca.

Entrega de l’espaça al Vicenç

El dia 22 de gener de 2011 en la Festa Major d’Hivern de Sant Vicenç dels Horts, se li va lliurar al nostre gegant Vicenç la nova espasa coincidint amb el dia de la seva onomàstica.
Aquesta espasa va ser encarregada per la colla de Gegants i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts a l’escultor en fusta Joan Sagristà, veí de la nostra localitat. L’espasa té la peculiaritat que la fusta és d’una perera d’un dels camps de Sant Vicenç dels Horts, pertanyent a Jaume Plans que li va ser lliurada al nostre escultor, d’aquí que sigui especial per l’arrelament amb la nostra ciutat i per tant amb els nostres gegants.
El lliurament el va realitzar la Sra. Alcaldessa: Amparo Piqueras Manzano.

Vicenç (Gegant)  
Coloma (Geganta)  
Roseta (Gegantó)  
Jordi (Gegantó)  
Ball nou de festa major    Cercavila de festa d'estiu   Ball Final    Ball Nou     
icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica icona_fitxa_tecnica icona_video icona_video icona_video icona_video