FLEXI_PRINT

Treball - Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

  • Tipus
    Gegant
  • Nom element
    Treball
  • Nom de la parella
    Cultura
  • Descripció conjunta
    Gegants de l'Agrupació
  • Pes Total
    65 Kgr.
  • Alçada
    4 Mts.
  • Constructor
    Manel Casserres (Solsona)
    Jordi Grau (Drac Petit, Terrassa) Copies
  • Tipus de construcció
    Cavallet clàssic de fusta
  • Materials
    Cartró-Pedra
  • Accessoris
    Llibre de comptes i anell (escut Catalunya)
  • Data d'estrena
    1 maig de 1988, Montserrat
    3 maig de 2008, Miravet
  • La imatge respón a
    Simbolitza un dels valors cabdals del poble català: el Treball. És un home bru, de caballs rinxolats i barba espessa, en honor dels homes de la Mediterrània, ja fossin moros, jueus o grecs, que van arribar a casa nostra i que van aportar la seva cultura. Al vestit hi són representants la molts dels treballs que es fan als nostre país.
  • Músiques/Balls propis
    - Ball nou:
    J. Fàbregues (música)
    Geganters de Reus (coreografia)
    - Ball d'aniversari:
    M. Casellas (música)
    R. Abellan (coreografia)
    - Sardana dels Gegants de l'Agrupació
    Marcel Casellas (música)

Tornar a l'entitat

L’any 1985 es proposà i aprovà la construcció d’uns gegants per a l’entitat; guanyà el projecte de la colla de Centelles; els Gegants EL TREBALL i LA CULTURA, dissenyats per Griselda Karsunke, foren construïts per Manel Casserres i Boix de Solsona.

Van ser estrenats l’1 de maig de 1988 a Montserrat. Aquests gegants, amb els seus noms i configuració, volen representar Catalunya.

La idea de representar Catalunya en les figures d’una parella de gegants va interessar molt des d’un bon principi.

Repassant la història i el caràcter d’aquesta terra la conclusió va ser que si existeix encara i té una personalitat singular, no és perquè sí: l’esforç i la tenacitat de tots aquells que ens han precedit. Tenim la nostra cultura pròpia i el treball, que no ha espantat mai cap català, ha estat sempre el mitjà d’aixecar un país. Bé podrien ésser CULTURA i TREBALL, els noms d’uns gegants, per què no?

La Cultura fóra una dona rossa, amb els ulls clars, blaus per exemple, de faccions fines i tranquil.les que fessin pensar en els nostres avantpassats. Les joies farien esment dels nostres artesans joiers, molts dels quals podem considerar-los com a gran artistes i, amb una englantina d’or a la mà, la geganta ens recordaria els jocs florals tan representatius en el camp de les nostres lletres.

El Treball es representaria amb la figura d’un home bru, amb els cabells rinxolats i la barba espesa, ulls foscos i faccions marcades. A la mà dreta, el gegant, portaria un llibre de comptes, tant importants en qualsevol feina que es faci. A la mateixa mà duria un segell amb les quatre barres, escut de la nostra gran família.

Els dibuixos dels vestits

En treball

En el vestit del gegant hi veiem els camps de conreu, els boscos d’arbres per fer paper i mobles en representació de la nostra riquesa forestal, també hi podem observar un tren carregat amb productes extrets de les mines, i uns clavells, recordant-nos el cultiu de les flors. Les cases de menjar i beure les representen uns estris que al mateix temps fan esment dels artesans del vidre i de la terrissa.

El comerç és indicat per unes balances, també hi trobem la representació de la forja, de tant llarga nissaga a casa nostra.

Un arbre fruiter ens diu que en cultivem de tota mena i un gall representa el bestiar en general, jugant amb el moviment de les línies de la seva cua junt amb una llançadora trobem la indústria textil.

Una guardiola representa els bancs i les caixes d’estalvi, i el regle junt amb el cartabó el ram dels constructors.

Hi ha unes fàbriques que bé poden ser de la indústria del calçat o de moltes d’altres i els fums de les seves ximeneies ens porten, mentre fem esment de la marina mercant i dels turismes amb la figura d’un vaixell transatlàntic, fins a trobar-nos amb la pesca. També hi són representats els camps de blat per mitjà d’unes espigues i una falç, i amb uns raïms, recordem el seu cultiu i la indústria dels vins i caves del merescut renom.

Una branca d’olivera indica que produïm força oli. El Sol i la Lluna acompanyen el treball dels uns i el descans ben merescut dels que han arribat a la fi de la jornada.